فاضلاب صنعت آبکاری و تصفیه فاضلاب آبکاری

 
تصفیه فاضلاب آبکاری
تصفیه فاضلاب آبکاری

تصفیه فاضلاب صنعت آبکاری : محلول های که در صنعت آبکاری مورد استفاده قرار می‌گیرند با اندکی تفاوت مثل یک زهر خطرناک در مورد موجودات عمل می‌کنند. پساب های تولیدشده در این کارگاه‌ها معمولاً سمی هستند. آنها به قدری زهرآگین می باشند که تزریق مستقیم آنها داخل فاضلاب و کانال های شهری سبب صدمات جدی می‌شوند؛ بنابراین هدف از تصفیه پساب ها این است که پساب طوری دور ریخته شود که زندگی حیوانات و یا گیاهان را تحت تأثیر قرار ندهد و طبیعت حفظ شود.

 مهم ترین انواع پساب آبکاری به قرار زیر هستند

  •  پساب های اسیدی و قلیایی که در اثر چربی گیری و شستشوی سطوح فلزاتی که روی آنها عمل آبکاری انجام می‌گردد، حاصل می‌شود
  •   در پساب های ناشی از شستشوی اجسام آبکاری شده بعد از هر مرحله از آبکاری همیشه مقداری کرم، مس، نیکل، روی یا موادی نظیر سیانور موجود است.
  •   علاوه بر پساب های حاصل از مرحله شستشوی اجسام آبکاری شده ممکن است مقداری مواد سمی ترکیبات فلزات سنگین از وانهای آبکاری نشت نماید.

کاهش پساب صنعت آبکاری

به طرق زیر می‌توان مقدار پساب ها را در صنعت پوشش کاری کاهش داد:

  • طولانی نمودن دوره سیکل
  • استفاده از حمام های آبکشی ساکن، لوله کشی مداربسته (پمپاژ آب در مداربسته) و استفاده از آبکشی به طور آبشاری.
  • استفاده از مونتاژهای صحیح
  • استفاده از مواد تر کننده

کرم در فاضلاب آبکاری ممکن است به شکل کرم شش ظرفیتی یا اسید کرمیک یافت شود که می‌بایست قبل از شروع عملیات تصفیه آن را به کرم سه ظرفیتی احیا نمود.

سیانور نیز در محیط قلیایی می‌تواند با گاز کلر یا ترکیبات کلر دار اکسید شود، بنابراین در روش تصفیه شیمیایی پساب آبکاری دو مرحله زیر مورد مطالعه قرار می‌گیرد:

الف) اکسیداسیون سیانور

ب) احیای کرم

اکسیداسیون سیانور که در محیط قلیایی با ph حدود 10.5 تا 11 به وسیله گاز کلر یا ترکیبات کلر دار انجام می‌شود، معمولا با نصب ph متر اتوماتیک در حوض اکسیداسیون که می‌تواند فرمان تزریق مواد قلیایی یا ترکیبات کلر دار را به شیرهای مغناطیسی یا الکتریکی صادر نماید، انجام می‌پذیرد.

حوض های اکسیداسیون سیانور علاوه بر الکترودهای ph متر به همزن با دور نسبتاً شدید هم مجهز هستند. وقتی الکترود ph متر فرمان تزریق مواد قلیایی را صادر کرد، الکترود دیگر که اصطلاحاً orp نامیده می‌شود در عدد 600 میلی ولت فرمان تزریق ترکیبات کلر دار را صادر خواهد نمود. بدین ترتیب سیانور موجود در پساب اکسید خواهد شد.

فاضلاب کارگاه آبکاری

در کارگاه های آبکاری ممکن است جریان تولید فاضلاب دایمی یا منقطع باشد که نحوه تصفیه هرکدام اندکی متفاوت خواهد بود در روش آبکاری با جریان دائم ابتدا نسبت به یکنواخت نمودن کیفیت و کمیت پساب سیانوری اقدام می‌کنیم و سپس عمل اکسیداسیون را انجام می‌دهیم، زمان کلی لازم برای اکسیداسیون حداکثر 15-20 دقیقه است، اما در جریان‌های منقطع فاضلاب سعی می‌شود ابتدا پساب‌های حاصل از آبکاری سیانوری در پایان کار در حوضچه‌ای جمع‌آوری و در این حوضچه پس از تنظیم ph و تزریق ترکیبات کلر دار سیانور موجود در پساب را اکسید نمود.

جهت احیای کرم 6 ظرفیتی یا اسید کرمیک موجود می‌بایست ابتدا ph پساب را کاهش داد و سپس با تزریق مواد اکسیدکننده مانند بی سولفیت سدیم، کرم سه ظرفیتی را از پساب جدا نمود.

ابتدا با کنترل ph متر اتوماتیک تزریق اسید تا تقلیل ph به حدود 5/2 یا 4 انجام خواهد گردید (در 400 تا 450 میلی ولت فرمان تزریق احیا کننده های مثل بی سولفیت و غیره صادر خواهد شد)

احیای کرم و تصفیه پساب‌های کرم دار همانند آنچه در مورد تصفیه پساب‌های سیانوری گفته شد ممکن است به صورت جریان دائم یا بعد از پایان آبکاری انجام شود. متذکر می‌شود برای کنترل ph می‌توانیم به صورت دستی یعنی بدون نیاز به فرامین الکترودهای ph متر و orp عمل کنیم.

فاضلاب صنعت آبکاری
فاضلاب صنعت آبکاری

در این‌گونه موارد دقت زیادی باید به عمل آید تا در اثر اشتباه، مواد شیمیایی گران قیمت بی‌مورد مصرف نگردد.

در پایان عمل یعنی بعد از اختلاط پساب سیانور اکسیدشده و پساب کرمی احیاشده در مخلوط پساب ترکیبات فلزات کرم سه ظرفیتی مس، روی، نیکل، کادمیوم و غیره موجود است با تنظیم ph تا حدود 8.2 می‌توانیم این ترکیبات را به هیدروکسید های نامحلول آنها تبدیل کنیم و این هیدروکسید ها را در ظرف حداکثر دو ساعت از پساب‌های آبکاری جدا سازیم.

همان‌طور که توضیح داده شد همواره در مراحل مختلف آبکاری مقداری پساب قلیایی و اسیدی تولید خواهد شد که گاهی اوقات در کارگاه‌های کوچک آبکاری ترجیح می‌دهند. آبکاری پساب‌های قلیایی را با پساب‌های سیانوری و پساب‌های اسیدی را با پساب‌های کرمی مخلوط و مورد تصفیه قرار می‌دهند. با این عمل صرفه‌جویی قابل توجهی در مصرف اسید و قلیا خواهد شد.

اگر کنترل ph و تزریق مواد اکسیداسیون و احیاکننده به طور دستی عمل شود، لازم می‌آید مقادیر سیانور و کرم شش ظرفیتی یا کرم‌های موجود در پساب هرروز کنترل و اندازه‌گیری گردد تا میزان مواد اکسیداسیون یا احیاکننده بر اساس این اندازه‌گیری به صورت دستی یا پساب آبکاری اضافه شود.

تصفیه فاضلاب آبکاری
تصفیه فاضلاب آبکاری

میزان مواد موردنیاز در اکسیداسیون سیانور بدین ترتیب است که برای اکسیداسیون یکصد کیلو یون CN به 308 کیلو سود و 273 کیلو گاز کلر نیاز داریم به عبارت دیگر هر گرم سیانور (CN) به 6.83 گرم کلر و 6.15 گرم سود نیاز دارد.

در مورد احیای کرم، اگر کرم موجود به صورت اسید کرمیک باشد هر یکصد کیلوی آن به 132 کیلو بی سولفیت و 62 کیلو اسیدسولفوریک نیاز دارد

اگر کرم موجود در پساب به صورت کرمات باشد هر کیلو کرمات به 243 لیتر محلول 40% بی سولفیت سدیم و 2.78 کیلو اسیدسولفوریک 20% نیاز دارد. در مورد مصرف سولفات فرو به ازا هر میلی‌گرم در لیتر کرم شش ظرفیتی 6.03 میلی‌گرم در لیتر سولفات فرو و 6.01 میلی‌گرم در لیتر اسیدسولفوریک نوشته‌اند.

مراحل تصفیه شیمیایی با عملیات ترسیب و ته نشینی مواد ذکرشده اتمام می‌یابد. کلیه پساب‌های آبکاری پس از تنظیم PH به حوض انعقاد یا اختلاط سریع وارد می‌شوند. در این راکتور مواد منعقد کننده از قبیل سولفات آلومینیوم، پلی آلومینیوم کلراید و کمک منعقد کننده‌ها از قبیل پلی الکترولیت‌ها به پساب اضافه می‌شوند و با همزن‌های تعبیه‌شده با سرعت بالا مخلوط می‌گردند و در گام پایانی به حوض ته نشینی یا حوض لخته سازی وارد می‌شوند تا توده‌های شکل‌گرفته در مرحله قبل فرصت فرود آمدن را بیابند و بدین‌صورت فاضلاب تصفیه‌شده از قسمت سرریز این راکتور خارج می‌گردد.

اما یکی دیگر از راه‌های تصفیه پساب های کرم دار استفاده از مبادله کننده کاتیونی است که در آن فلزاتی نظیر مس، روی، کادمیم و نیکل با یون هیدروژن مبادله می‌شوند و خروجی این مبادله یونی دارای اسید کرمیک است که می‌تواند مجدداً به عنوان محلول آبکاری بکار رود، رزین کاتیونی مبادله کننده یون پس از اشباع با اسید و قلیا شستشو می‌شوند.

شرکت تصفیه فاضلاب آبکاری

منبع: کتاب تصفیه فاضلاب های صنعتی

شرکت زادآب به عنوان تولیدکننده تجهیزات آب و فاضلاب آماده ارائه مشاوره رایگان به شما عزیزان می باشد. در صورت نیاز به مشاوره با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

55256411 - 0912-4349929

نوشتن دیدگاه

نظر شما بعد از بازبینی کارشناسان زادآب ثبت خواهد شد.


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

سایر محصولات

  • چربی گیر +

    چربی گیر فاضلاب چربی گیر دستگاهی است که بر سر خروجی فاضلاب هایی با مقدار چربی بالا نصب می شود و با روش هایی چربی یا گریس فاضلاب را حذف می کند یا کاهش می دهد. چربی گیر فاضلاب آشپزخانه اطلاعات بیشتر
  • اسمز معکوس +

    فرآیند تصفیه اسمز معکوس اسمز معکوس از جمله روش هایی است که امروزه به طور گسترده در شیرین سازی آب دریا و کشاورزی و خانگی جداسازی مواد آلی و سمی از پساب های صنعتی بکار برده می‌شود. اسمز معکوس ( آب اطلاعات بیشتر
  • دی اریتور دیگ بخار +

    دی اریتور در دیگ بخار از دی اریتور (دیریتور) برای هوازدایی در دیگ بخار استفاده می شود. وجود گازهایی مانند اکسیژن در آب ها باعث فرسایش سیستم های صنعتی شده و راندمان عملکرد آنها را کاهش می دهد اما دی اطلاعات بیشتر
  • سختی گیر رزینی +

    سختی گیر آب رزینی (Water Softener) که درون آن سیلیس و رزین های تبادل یونی قرار دارد و آب سخت املاح کلسیم و منیزیم با استفاده از رزین های تبادل یون به آب نرم تبدیل می کند. سختی گیر آب اطلاعات بیشتر
  • منبع کویل دار +

    منبع کویلی چیست منبع کویل دار متداول ترین و بهینه ترین روش برای تولید آبگرم بهداشتی مصرفی و ذخیره آن می‌باشد. در مخزن کویل دار آب داغ یا بخار تهیه شده توسط دیگ یا پنل های خورشیدی، داخل یک کویل اطلاعات بیشتر
  • هیدروسیکلون - مخزن هیدروسیکلون +

    هیدروسیکلون و تصفیه ذرات معلق هیدروسیکلون ابزار ساده و موثری برای گرفتن مواد دانه‌ای و جامدات ساینده از آب می‌باشد. از Hydrocyclone تصفیه آب به منظور جداسازی و حذف ذرات ماسه از جریان ورودی به شبکه‌های توزیع و سیستم های اطلاعات بیشتر
  • آشغالگیر +

    فرآیند آشغالگیری آشغالگیری یکی از فرآیندهای تصفیه فیزیکی می‌باشد که در اکثر تصفیه خانه‌ها و در ابتدای فرآیند تصفیه وجود دارد. در این مرحله عمل حذف و جداسازی مواد جامد و شناور با قطرهایی بیش از ۵.٠ سانتی متر صورت می‌پذیرد اطلاعات بیشتر
  • فیلتر پرس +

    دستگاه فیلتر پرس فيلتر پرس جهت جدا سازی ذرات جامد از مایع در محلول های سوسپانسیون در فرآیند های مختلف صنعتی بکار می رود. اجزای اصلی دستگاه فیلتر پرس عبارتند از: شاسی دستگاه، جک و سیستم هیدرولیک، صفحات فیلتر (از اطلاعات بیشتر
  • قیمت آنتی اسکالانت +

    آنتی اسکالانت ( antiscalant ) محلول ضد رسوب می باشد که جهت رسوب زدایی به ممبران دستگاه های تصفیه آب شیرین کن ro تزریق می گردد. آنتی اسکالانت چیست آنتی اسکالانت مهمترین ماده شیمیایی است با فرمول شیمیایی متفاوت که معمولا در اطلاعات بیشتر
  • اسید دیسکلر - قیمت اسید دی اسکلر +

    اسید شویی با اسید دیسکلر اسید دیسکلر (دی اسکلر) پر کاربرد ترین ماده جهت شستشوی مخازن است. اسید دیسکلر (دی اسکلر) با پایه HCl 33% می تواند با قدرت و اطمینان بالا تمام رسوب ها را از سطوح مخازن، بویلر اطلاعات بیشتر
  • 1
  • 2

ارتباط با کارشناسان

دپارتمان تصفیه آب: 09223345280

دپارتمان تصفیه فاضلاب: 09927380994

تلفن زادآب