پکیج تصفیه فاضلاب لبنی

 
تصفیه فاضلاب لبنی
تصفیه فاضلاب لبنی

تصفیه فاضلاب لبنی

انتخاب فرآیند تصفیه : اصولاً انتخاب فرآیندهای تصفیه، به عوامل گوناگونی نظیر نوع فاضلاب و بار آلودگی آن، شرایط محیطی، محدودیت‌های اقتصادی، قوانین موجود، زمین در دسترس و... بستگی دارد. فاضلاب تولید شده در صنایع لبنی حاوی ترکیبات آلی بسیار فسادپذیر می‌باشد. بنابراین تصفیه سریع و مناسب فاضلاب قبل از دفع آن به محیط زیست ضرورت دارد.

تصفیه فاضلاب لبنیات

تقریبا تمام ترکیبات آلی فاضلاب‌های لبنی به راحتی در محیط زیست تجزیه می‌شوند، از این رو فاضلاب تابع تصفیه بیولوژیکی (هضم هوازی یا بی‌هوازی یا ترکیبی از هر دو) می‌باشد

انتخاب سیستم تصفیه لبنی

امروزه در دنیا به تصفیه خانه‌هایی با راندمان بالا و عملکرد مطمئن، همگام با تولید لجن کمتر، حداقل نیاز به زمین و انرژی مصرفی و همچنین بازیافت انرژی و کمترین هزینه مصرفی توجه بیشتری شده است.

ماهیت پساب لبنی

به طور کلی مقدار BOD یک کیلوگرم چربی شیر، 89/0 کیلوگرم است. این مقدار برای یک کیلوگرم از پروتئین و یک کیلوگرم از قند شیر به ترتیب 03/1 و 69/0 کیلوگرم می‌باشد. فاضلاب‌های لبنی از رقیق‌سازی شیر خام و محصولات فرعی آن تولید می‌شود. مقادیر BOD محصولات لبنیاتی به صورت زیر هستند:

  • شیر خام: 105.000- 90.000 میلی‌گرم در لیتر
  • کف شیر (شیر بی‌چربی): 75.000-65.000 میلی‌گرم در لیتر
  • آب دوغ (دوغ پس از گرفتن کره): 65.000-55.000 میلی‌گرم در لیتر
  • آب پنیر: 35.000-25.000 میلی‌گرم در لیتر

به طور متوسط حجم فاضلاب تولیدی در حدود 4 تا 8 لیتر به ازا هر لیتر شیر فرآوری شده است. بخش عمده آب صرف تمیز کردن تجهیزات و شستن سطح زمین می‌شود.

ویژگی فاضلاب‌های صنایع لبنی به طور متوسط به شرح زیر است

مشخصات فاضلاب خروجی کارخانه صنایع لبنی بدون آب پنیر

مشخصات فاضلاب خروجی کارخانه صنایع لبنی
مشخصات فاضلاب خروجی کارخانه صنایع لبنی بدون آب پنیر

روش‌های بیولوژیکی تصفیه عبارتند از

روش هوازی: در این روش عمل تصفیه و پالایش فاضلاب توسط باکتری‌های هوازی صورت می‌گیرد. راندمان حذف آلودگی این روش بین 85 تا 95 درصد می‌باشد. ولی به دلایل تولید لجن زیاد و مشکلات بعدی حذف لجن و همچنین پرهزینه بودن به جهت تولید انرژی برای پیشبرد عمل تصفیه از این روش فقط در مواقعی که بار آلودگی پایین است و استاندارد خروجی هم مد نظر باشد استفاده می‌گردد.

از متداولترین فرآیندهای روش هوازی، فرآیند لجن فعال (AS) است که از سال 1917 تا به امروز در بسیاری از تصفیه خانه‌های فاضلاب سرتاسر جهان مورد استفاده قرار گرفته است.
روش بی‌هوازی: در این روش عمل تصفیه فاضلاب توسط باکتری‌های بی‌هوازی صورت می‌گیرد. باکتری های هوازی نسبت به دما و PH، حساس بوده و دارای رنج عملکرد پایین‌تری نسبت به باکتری‌های هوازی هستند. راندمان حذف آلودگی در این روش بین 70-60 % است.

این روش نیاز بسیار کمی به انرژی دارد و همچنین لجن بسیار کمتری نسبت به روش هوازی تولید می‌کند. در این روش اگر حجم فاضلاب ورودی قابل ملاحظه باشد می‌توان از گاز تولیدی آن به عنوان منبع انرژی استفاده نمود.

پیشنهاد زادآب جهت تصفیه فاضلاب لبنی

با استناد به تحقیقات و مطالعات پایلوتی انجام شده متخصصین زادآب جهت تصفیه فاضلاب لبنی ترکیبی از 2روش هوازی و بی هوازی را برگزیده‌اند. به این ترتیب که ابتدا فاضلاب وارد راکتور UASB، شده که این راکتور فاضلاب را به روش بی هوازی تصفیه می‌کند و می‌تواند 75-65% آلودگی را کاهش دهد.

فاضلاب خروجی از راکتور بی‌هوازی UASB، وارد حوض هوادهی سیستم لجن فعال می‌شود، سپس فاضلاب در تانک هوادهی شده و به حوضچه‌ی ته نشینی ثانویه منتقل می‌گردد و پس از عملیات ضدعفونی به محیط زیست ریخته می‌شود.

شایان ذکر است که پیشنهاد زادآب، استفاده از روش‌های اصلاح گردیده لجن فعال (EAAS، MLE و ....) می‌باشد که با توجه به شرایط موجود (مساحت موجود، میزان سرمایه گذاری، شرایط دمایی و ...) توصیه می‌گردد.

طرح شماتیک پیشنهادی زادآب برای پساب کارخانجات لبنی (بدون آب پنیر)

پساب کارخانجات لبنی
طرح شماتیک پیشنهادی زادآب برای پساب کارخانجات لبنی

گرد آورنده : مهندس مازیار وخشوری

شرکت زادآب به عنوان تولیدکننده تجهیزات آب و فاضلاب آماده ارائه مشاوره رایگان به شما عزیزان می باشد. در صورت نیاز به مشاوره با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

021-55256411-12

0912-4349929