آب قلیایی چیست؟ اندازه گیری قلیاییت آب با چه روش هایی انجام می شود؟

 
قلیائیت در آب
قلیائیت در آب

روش اندازه گیری قلیائیت آب

قلیاییت آب به طورکلی خاصیتی از آب است که میزان آن در آب می‌تواند تا حدودی رسوب‌ گذار بودن آب را بیان کند.

میزان قلیایی بودن (قلیائیت) آب به آنیون‌ های مانند هیدروکسید ها، کربنات‌ها،بی‌کربنات‌ ها، فسفات‌ ها بیکربنات‌ ها و سیلیکات‌ ها مربوط است. نوع موادی که سبب قلیایت آب می‌شوند، به PH ترکیب معدنی، دما و قدرت یونی آن بستگی دارد.

انواع قلیاییت آب

میزان قلیایی بودن آب، به طور معمول به صورت یکی از پنج حالت زیر می‌تواند باشد و وجود سه آنیون CO3,HCO3,OHسبب پیدایش هریک از این حالت های پنج گانه است.

  •  قلیاییت مربوط به هیدروکسیدها

این قلیاییت از یون OH- حاصل از هیدروکسید های مانند Mg(OH), Ca(OH)2 در آب ناشی می‌شود. آب های که PH آن‌ها بالاتر از 10 است، دارای این نوع قلیاییت می­ باشند. البته، آب های طبیعی به طور معمول، یون و هیدروکسید OH- ندارند. از این رو، این نوع قلیاییت تنها به آب‌های آلوده یا فاضلاب های حاوی مواد قلیایی مربوط می­ باشد.

با استفاده از محلول استاندارد اسید هیدروکلریک (HCI) و شناساگر فنول فتالیین می‌توان میزان این نوع قلیاییت را مشخص کرد. حجم محصول اسید مصرف شده در مجاورت شناساگر متیل اورانژمعادل مقدار مصرفی آن در مجاورت شناساگر فنول فتالیین می­ باشد.

  •  قلیاییت مربوط به هیدروکسیدها و کربنات‌ها

این نوع قلیاییت به یون‌های CO3 و OH- مربوط است و ph آب در این نوع قلیاییت بالاتر از 8 است. در این حالت، حجم محلول اسید هیدروکلریک مصرف‌شده در مجاورت شناساگر فنول فتالیین از نصف کل مقدار مصرفی اسید در مجاورت شناساگر متیل اورانتژ بیشتر است.

  •  قلیاییت مربوط به کربنات‌ها

این نوع قلیاییت، تنها به آب دارای CO3 مربوط است؛ و حجم محلول استاندارد اسید هیدرو کلریک مصرف شده در مجاورت شناساگر فنول فتالیین، درست نصف حجم محلول استاندارد اسید مصرف‌شده در مجاورت شناساگر متیل اورانژ است.

  •  قلیاییت مربوط به مخلوط کربنات و بی کربنات

این قلیاییت به یون‌های CO3 و HCO3- مربوط است. حجم محلول استاندارد اسید هیدروکلریک مصرف‌شده در مجاورت شناساگر فنول فتالیین از نصف حجم محلول استاندارد این اسید در مجاورت شناساگر متیل اورانژ کمتر است.

  •  قلیاییت مربوط به بی‌کربنات

اگر در مجاورت شناساگر فنول فتالیین، اسیدی مصرف نشود، تمام قلیاییت به بی‌کربنات مربوط است و ph آب موردنظر، کمتر از ۸ می‌باشد؛ یعنی شناساگر فنول فتالیین در این آب بی‌رنگ باقی می ماند

اگر قلیاییت کل آب را به T، قلیاییت مربوط به اندازه گیری در مجاورت فنول فتالیین را به P و قلیاییت مربوط به اندازه گیری در مجاورت میتل اورانژرا به M نشان دهیم، هر یک از پنج حالت قلیایت آب را می‌توان به صورت زیر خلاصه کرد.

اگر P<T، یعنی M=0 باشد، نشان دهنده این است که قلیاییت آب، تنها به یون هیدروکسید مربوط می‌باشد.

در صورتی که P<T باشد، قلیاییت به یون‌های, OH- CO3 مربوط است (در مورد قلیاییت مربوط به کربنات،P=M است).

در قلیاییت مربوط به کربنات وبی کربنات، P<M است و بالاخره در قلیاییت مربوط به بی‌کربنات P=0 می‌باشد.

شرکت زادآب به عنوان تولیدکننده تجهیزات آب و فاضلاب آماده ارائه مشاوره رایگان به شما عزیزان می باشد. در صورت نیاز به مشاوره با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

021-55256411-12

09223345280