فیلتر چکنده چیست؟

 
فیلتر چکنده
فیلتر چکنده

طراحی صافی چکنده

سیستم تصفیه فاضلاب به روش فیلترهای چکنده دومین و قدیمی‌ترین سیستم محسوب می‌شود که امروزه نیز از آن استفاده می‌شود. معمولا این واحدها برای تصفیه فاضلاب در شهرهای کوچک و متوسط تا جمعیت پنجاه هزار نفر استفاده می‌شود و در برخی از موارد به عنوان واحد پیش تصفیه استفاده می‌شود. در بخش قصد داریم تا شما را با صافی چکنده و نحوه طراحی اجرا آن آشنا کنیم در ادامه با ما همراه باشید.

درواقع در فیلتر چکنده اساس کار عمل فیلترینگ نیست بلکه استفاده از سنگ دانه های برای ایجاد بستری برای رشد میکرو ارگانیسم‌ها می‌باشد. (عمل تصفیه توسط میکرو ارگانیسم‌ها انجام می‌گیرد)

سیستم ظاهری صافی‌ها

صافی‌های چکنده معمولا به شکل استوانه می‌باشد و جنس دیواره‌های آن نیز بتنی یا فلزی می‌باشد. ارتفاع ابن صافی‌ها بسته به نوع و ابعاد لایه های مؤثر چکنده فاضلاب و نیز میزان بارگذاری آن‌ها بین 1.5 تا 12 متر می‌باشد.

فیلتر چکنده
فیلتر چکنده

سیستم داخلی صافی‌ها

درون فیلترهای چکنده از قلوه سنگ ها یا قطعات پلاستیکی پرشده که درواقع عمل اصلی تصفیه به کمک همین بسترها انجام می‌گیرد.

سیستم داخلی فیلتر چکنده
سیستم داخلی فیلتر چکنده

بستر قلوه سنگی

هدف اصلی بسترهای مزبور ایجاد محیط و فضای مناسب برای ارگانیسم‌ها به‌طوری‌که آب و فاضلاب بتواند به آسانی با اتمسفر تماس پیدا کند و اکسیژن به فاضلاب منتقل‌شده و میکرو ارگانیسم‌ها زنده بماند.

قطعه قلوه سنگ های که در صافی چکنده مصرف می‌شود به سه صورت و در سه لایه متفاوت روی همدیگر ریخته می‌شود.

نخستین لایه زیرین که لایه‌ای است نگه‌دارنده به ضخامت 30 سانتی‌متر از قلوه سنگ های درشت و به قطر 8 لی 15 سانتی‌متر می‌باشد.

روی این لایه یک لایه ای محافظ به ضخامت 50 سانتی‌متر به قطعه‌های به قطر 6 الی 8 سانتی‌متر ریخته می‌شود. سپس روی این دو لایه لایه اصلی و مؤثر به قطر 4 الی 8 سانتی‌متر و به ضخامت پیش‌بینی‌شده در طرح قرار می‌گیرد.

همان‌طور که گفته شد به جای قلوه‌سنگ می‌توان از قطعه‌هایی با سطح‌های مورب پلاستیکی و سبک‌وزن استفاده نمود. سبکی این مواد موجب می‌شود که بتوان ارتفاع صافی‌ها را تا پیرامون 12 متر افزایش داد.

فیلتر چکنده
فیلتر چکنده

نمای کلی صافی چکنده در حالت کلی

فیلتر چکنده
فیلتر چکنده

مکانیسم تصفیه

در این روش فاضلاب توسط بازوهای لوله‌ای سوراخ‌دار روی قطعه‌های پلاستیکی یا قلوه سنگ پخش‌شده و به صورت چکه‌هایی به قطعه های زیر می‌رسد.

به دلیل وجود خلل و فرج در بسترها و همچنین اختلاف درجه‌ی حرارت، جریان هوا درون صافی برقرارشده و موجب رسیدن اکسیژن به باکتری‌های بیماری زا موجود در فاضلاب می‌شود.

باکتری‌هایی که در فیلترهای چکنده عمل تصفیه فاضلاب را انجام می‌دهند از نوع باکتری‌های هوازی می‌باشد که به صورت لایه ژلاتینی شکل بر روی قطعه‌های بستر جمع شده و تولیدمثل پیداکرده و مواد آنی را برای ادامه‌ی زندگی خود تغذیه می‌کند.

بدین ترتیب است که باکتری‌ها موجب تصفیه فاضلاب می‌شود.

تقسیم‌بندی صافی‌های چکنده

این صافی‌ها را از دو نظر دسته بندی می‌کنند

  1. نخست ازنظر میزان بارگذاری روی صافی‌ها که به صافی‌های کم بار و پربار دسته‌بندی می‌شود.
  2. دوم با توجه به شکل ظاهری آن که به صورت صافی‌های ایستاده و ثابت و صافی‌های استوانه ای و گردان (خوابیده) تقسیم می‌شود.

مزایای استفاده از سیستم فیلتر چکنده

  • بالا بودن قدرت نیترات سازی
  • حساس نبودن کار آنها در برابر تغییرات دبی فاضلاب
  • کم بودن هزینه‌های راهبری و نگه‌داری آنها
  • نیاز به تخصص کمتر در راهبری آنها

معایب استفاده از سیستم فیلتر چکنده 

  • افت فشار زیاد
  • امکان رشد و نمو و تکثیر حشرات
  • وجود بوی تعفن
  • به سطح زمین بیشتر
  • امکان یخبندان صافی

کاربرد سیستم فیلتر چکنده 

  • تصفیه فاضلاب بهداشتی
  • تصفیه فاضلاب صنعتی

شرکت زادآب به عنوان تولیدکننده تجهیزات تصفیه  آب و فاضلاب و تامین کننده مواد شیمیایی اجرای تاسیسات آماده ارائه مشاوره رایگان به شما عزیزان می باشد. در صورت نیاز به مشاوره با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

021-55256411-12

0912-4349929