فیلتراسیون چیست؟ انواع واحد فیلتراسیون

 
فیلتراسیون
فیلتراسیون

فیلتراسیون در تصفیه آب

معمولا در تصفیه خانه های آب خوراکی آخرین واحد تصفیه فیزیکی واحد فیلتراسیون می باشد. این واحد در واقع یکی از واحد های ضروری در تصفیه خانه ها می باشد. مواد جامد معلقی که در واحد های ماقبل فیلتراسون جدا نشده است در این واحد جداسازی می شوند.بر همین اساس فرایندی که در آن مواد معلق جامد در اثر عبور از یک محیط متخلخل جدا می شوند را فرایند فیلتراسیون می گویند مواد جامد معلقی که در واحد های ماقبل فیلتراسون جدا نشده است در این واحد جداسازی می شوند.

بر همین اساس فرایندی که در آن مواد معلق جامد در اثر عبور از یک محیط متخلخل جدا می شوند را فرایند فیلتراسیون میگویند.

فیلتر شنی و اسمز معکوس هر دو از واحد از انواع فیلتراسیون مایعات تصفیه فیزیکی می باشند. در ادامه به شرح مختصری از هر دو می پردازیم. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در خصوص پکیج فیلتر شنی و دستگاه اسمز معکوس غشایی می توانید از منوی محصولات آب شرکت زادآب استفاده کنید.

واحد فیلتر شنی فیلتراسیون

واحد فیلتر شنی فیلتراسیون با توجه به تنوع بهره برداری به سه دسته تقسیم می شوند

  • صافی تند ماسه‌ای
  • صافی کند ماسه‌ای
  • صافی غشایی

فیلتر کند ماسه ای : F(Slow Sand Filter) SSF

فیلتر شنی کند جزء صافی های بستر عمیق ( شن سیلیس شیشه ای ) می‌باشد و معمولا حوضچه‌ای است به شکل مکعب مستطیل، که داخل آن و در کف حوضچه لوله‌های مشبک زهکش و در میانه آن ذرات شن و ماسه و در بالای آن آب قرار دارد. آب هنگام عبور از میان لایه های مختلف فیلتر ذرات معلق و ناخالصی‌های خود را از دست می دهد و آب تصفیه شده از کف حوضچه به وسیله لوله های تعبیه‌شده از صافی خارج می‌گردد.

فیلتر کند ماسه ای , slow sand filter
فیلتر کند ماسه ای , slow sand filter

در سطح رویی ماسه به مرور زمان و در اثر فعالیت‌های بیولوژیکی و تابش آفتاب یک لایه نازک لزج از عوامل بیولوژیکی تشکیل می‌گردد که به آن اصطلاحاً schmutzdeck یا لایه بیولوژیکی biological film گفته می‌شود.

شستشوی این صافی ها به این صورت است که 20 تا30 سانتی متر از ماسه های سطح آن را برداشته و دور می ریزیم و ماسه های جدید را جایگزین می کنیم چون روی این لایه جدید هنوز لایه بیولوژیکی تشکیل نشده است لذا آب عبوری از آن کیفیت مناسبی ندارد این لایه طی دو تا چهار روز تشکیل می شود.

مزایای استفاده از فیلتر کند ماسه ای

  1. ظرفیت بالا در حذف باکتری های و ویروس ها
  2. کاهش مصرف کلر و کاهش تولید THMS
  3. عدم نیاز به کنترل مداوم کدورت خروجی
  4. سادگی و قابلیت در بهره برداری (نیاز به پرسنل متخصص ندارد)
  5. هزینه بهره برداری پایین , پرسنل مورد نیاز کم
  6. عدم نیاز به شستشو معکوس
فیلتر کند ماسه ای , slow sand filter
فیلتر کند ماسه ای , slow sand filter

معایب فیلتر کند ماسه ای

  1. دبی کم و پایین بهره برداری به دلیل منافذ ریز
  2. محدودیت در پذیرش کدورت های بالا
  3. نیاز به زمین زیاد برای احداث این فیلتر
  4. هزینه اولیه ساخت بالا
  5. جلوگیری و محافظت از نور جهت جلوگیری از رشد جلبک

فیلتر تند ماسه ای :Rapid Sand Filter) RSF )

برخلاف صافی کند ماسه ای , قاعدتا در این صافی دبی قابل بهره برداری بیشتر خواهد بود چون اندازه موثر ذرات در این صافی ها بزرگتر و در محدوده 0.5-0.35 میلی متر است . در این فیلتر یک لایه ماسه و یک مقدار آب بر روی این لایه داریم و برای خروجی یک زهکش مناسب پیش بینی شده است .

در قسمت پایین فیلتر، زیر لایه ماسه ای یک لایه گراول ( سنگریزه های درشت ) برای نگهداری لایه ماسه ای قرار می گیرد و همچنین در زمان شستشوی معکوس و هوادهی از پایین کمک می کند که آب و هوا به طور یکنواخت در فیلتر پخش شود . ارتفاع متعارف لایه گراول 460 میلی متر است. در لایه گراول از بالا به پایین اندازه سنگریزه ها افزایش می یابد .
در بهره برداری از فیلتر تند ماسه ای ممکن است با چند مشکل مواجه شویم:

ایجاد گلوله های گلی

گلوله ی گلی زمانی تولید می شود که لخته های ورودی فیلتر از جنس رس یا گل باشد. این ذرات روی دانه های فیلتر می نشینند و در صورت عدم شست و شوی معکوس مناسب روی فیلتر باقی می مانند و دانه ها را روی خود جذب می کنند و گلوله های گلی تولید می شود و منافذ فیلتر بسته می شود.

راه حل :قبل از شست و شوی معکوس آب با فشار روی سطح فیلتر می ریزند تا این گلوله ها از سطح فیلتر بروند.

کاهش حجم بستر و هوا گرفتگی

وقتی افت فشار خیلی زیاد باشد،جایی که فشار پایین است گاز شروع به خارج شدن می کند و تلاطم زیادی ایجاد می شود که نهایتا برخورد دانه های ماسه زیاد و ذرات می شکنند و سایز موثر ذرات کوچک می شود نتیجه اینکه منافذ بستر به وسیله ذرات گرفته می شود.

راه حل: نباید اجازه دهیم افت فشار داشته باشیم و از حد مجاز بیشتر شود.

مراحل شستشو به روش جریان معکوس

  • ابتدا ورود آب را قطع می کنیم سپس اجازه می دهیم آب از فیلتر خارج شود،سپس شیر خروجی را می بندیم و ابتدا هوا را وارد می کنیم تا خلل و فرج باز گردد
  • (5-10min)سپس آب و هوا را وارد می کنیم . بعد ذرات شناور شده و همراه با آب خارج می شود.
  • شستشو را تا جایی ادامه می دهیم که آب خروجی از بالای فیلتر تقریبا تمیز و صاف شود, سپس ورود آب و هوا را قطع می کنیم . بستر کم کم می نشیند و می توان فیلتر را وارد خط کرد.

منبع: اصول تصفیه آب - چاکش امیری

فیلتراسیون آبیاری قطره ای
فیلتراسیون کشاورزی
فیلتراسیون در تصفیه آب
فیلتراسیون روغن خوراکی

شرکت زادآب به عنوان تولیدکننده تجهیزات آب و فاضلاب آماده ارائه مشاوره رایگان به شما عزیزان می باشد. در صورت نیاز به مشاوره با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

021-55256411-12

09223345280