اصول تصفیه بیولوژیکی فاضلاب چیست؟

 
تصفیه بیولوژیکی فاضلاب
تصفیه بیولوژیکی فاضلاب

 اصولا تصفیه بیولوژیکی فاضلاب به دو شکل هوازی و بی هوازی امکان پذیر می باشد

در فرایند تصفیه فاضلاب به روش بی هوازی سعی بر این است که با استفاده از فرایند زیستی مواد آلی را اکسید نمود و بخشی را به صورت Co2 و بخشی دیگر را به صورت مواد نامحلول و از طریق ته نشینی خارج نموده. درست است که این روش احتیاج به هوادهی نداشته و حتی به عنوان محصول CH4 و H2s نیز تولید می نماید 

اما کندی روش، مشکلات کنترل بازدهی کم در کنار تولید بوی نامطبوع باعث گردیده تا استفاده از روش های هوازی بیشتر گردد. ذکر این نکته لازم است که امروزه دانشمندان درصدد هستند تا با استفاده از همین خاصیت در تولید بیوگاز های همچون متان در کشورهایی که از نظر ذخیره زیرزمینی که به دو شکل مخزن هندی و مخزن چینی (گنبدی) می باشد.

از مواد زائد که به رشد باکتری های لازم هم اثر سو نگذارد، در تهیه گاز متان به عنوان یک سوخته بهره گرفته می شود که در آنها جهت حذف H2s از براده های آهن استفاده می گردد (طول مدت بین 45-50 روز است.) در واکنش های هوازی، عامل اصلی انجام فرایندها، باکتری های است که به وسیله تغذیه شده و فرآیند با استفاده از عمل هوادهی (Aeration) همراه است. این فرآیندها به شکل کلی رشد تعلیقی (Suspented growth) و رشد اتصالی (Contact filter) باکتری انجام می گیرد.

بر اساس رشد اقتصادی باکتری در جای قرار می گیرند و پساب از روی آن عبور می نماید که سه صورت صافی های شنی (Sand filter) و صافی های چکنده (Trickling Filter ) و واکنش های بیولوژیکی چرخان (Rotating biological reactors) نمونه های از آن است .

صافی های شنی

در این روش باکتری در داخل شنها پرورش یافته و سپس نمونه مورد نظر را روی آن اسپری نموده و آب تصفیه شده از سمت دیگر خارج می گردد. بعد از مدتی باکتری رشد نموده و دیگر آب براحتی عبور نمی نماید شنها را در آفتاب پهن نموده و باکتری به صورت پودری که به عنوان کود به مصرف می رسد خارج می گردند.

در زمان لازم انجام این عمل صافی دیگری را جایگزین آن می نماید که به همین دلیل به آن صافی شنی متناوب نیز گفته می شود.

صافی های چکنده

از این صافی که اکثرا دارای جنس پلاستیک و پوشانی می باشند و به صورت عمودی بهره گرفته می شود که مسئله مشکل اشغال فضا را مرتفع می سازد. سپس نمونه مورد نظر به صورت اسپری بر سطح آن می گردد.
که طی این عمل باکتری های مرده به صورت لایه لایه از سطح کنده شده و باکتری های زنده و فعال در سطوح زیرین قرار می گیرند .

 ج) تصفیه بیولوژیکی فاضلاب

این واکنش ها به صورت استوانه ای مشبک و چرخان روی کانال پساب قرار می گیرد که آب موجود در آن عامل چرخش این استوانه است. داخل استوانه که به صورت پره است باکتری قرار دارند. با این روش باکتری های که در مجاورت هوا قرار گرفته است به محض تماس با سطح آب تغذیه نموده و عملا این عمل تصفیه بازده عمل را نیز بالا می برند.

بر اساس رشد تعلیقی، باکتری ها به صورت معلق در داخل خود قرار دارند که در اینجا دو سیستم هوادهی گسترده (Extent aeration) و لجن فعال (Activated sludge) مورد بررسی می گیرد. در روش هوادهی گسترده با عبور پساب از یک کانال گسترده هوا لازم جذب شده و بعد از عبور از برکه های خواصی آب تصفیه شده خارج می گردد که بازدید این روش بسیار کم است.

همیشه متخصصین درصدد بودند تا بتوانند از باکتری نهایت استفاده را برده و آنان را به صورت چرخه به کار ببرند که در سیستم لجن فعال این امر میسر است و امروزه غالباً از این سیستم استفاده می گردد .

لجن فعال

در این روش بر اساس شکل زیر دو بخش اصلی واکنش گاه و یک تصفیه کننده (زلال ساز) (clarifier) موجود است. عبارت لجن فعال بیان کننده توده ای میکروبی است که می تواند عمل تصفیه را انجام دهد.

اگر مقدار مواد غذایی موجود (ورودی) را با F و مقدار باکتری های موجود را با M نمایش دهیم مقدار F/M بیانگر عمر متوسط لجن می باشد و همچنین با توجه به نیاز هوادهی جهت فعالیت این چرخه احتیاج به مخازن هوادهی است که میزان حجم این مخزن بر حسب متر مکعب نسبت به دبی موجود (m3/hr) بیانگر زمان مانده هیدرولیکی (HRT) می باشد.که بر حسب ساعت بیان می گردد.

دستگاه مورد استفاده جهت زلال سازی (کلاریفایر) نیز عمل شفاف آب و خروجی آب خروجی را انجام می دهد.

شرکت زادآب به عنوان تولیدکننده تجهیزات آب و فاضلاب آماده ارائه مشاوره رایگان به شما عزیزان می باشد. در صورت نیاز به مشاوره با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

0912-4349929