روش استفاده از آنتی اسکالانت

 
ضد رسوب آنتی اسکالانت اسمز معکوس
ضد رسوب آنتی اسکالانت اسمز معکوس

آنتی اسکالانت در تصفیه آب

ضد رسوب آنتی اسکالانت در سیستم های غشای اسمز معکوس مورد استفاده قرار می گیرد. آنتی اسکالانت در RO برای جلوگیری از گرفتگی ممبران ها مورد استفاده واقع می شود. پدیده رسوب روی ممبران ها به دلیل هزینه هایی که در تعویض زود هنگام ممبران ها یا کیفیت پایین آب خروجی به ما تحمیل می کند موردی است که نمی توان از آن چشم پوشی نمود.

محاسبه میزان تزریق آنتی اسکالانت

به طور کلی تمامی سیستم‌هایی که در آنها از فناوری غشایی برای تصفیه آب استفاده می‌شود، در معرض گرفتگی منافذ روی غشا قرار دارند که مهم‌ترین نوع آن سیستم‌های آب شیرین کن اسمز معکوس است که به طور طبیعی بر اثر وجود مواد معلق، املاح محلول و پارامترهای میکروبی موجود در آب خوراکی دچار گرفتگی می‌شوند که این امر لزوم در نظر داشتن پیش تصفیه فیزیکی و شیمیایی صحیح سیستم را ضروری می‌سازد.

آنتی اسکالانت،که به عنوان قبل برای سیستم های اسمز معکوس استفاده می شود، در جلوگیری از پوسته پوسته شدن غشا بسیار موثر است. آنتی اسکالانت برای سیستم های RO یک محلول آبی از یک اسید فسفینوکاربوکسیلیک تخصصی است، که در کنترل رسوب نمک های تشکیل دهنده مقیاس غیر آلی بر روی سطح غشا بسیار موثر است

به طور معمول سه روش کنترل رسوب وجود دارد

اسیدی کردن آب خام

استفاده از سختی گیر رزینی در پیش تصفیه (در آبهای با TDS پایین )

استفاده از آنتی اسکالانت

یکی از عوامل مهم رسوب گذاری بر روی ممبران ها یون کلسیم است که با استفاده از اسید می توان از ایجاد آن جلوگیری نمود. اما یون منیزیم با استفاده از اسید قابل جلوگیری نیست بنابر این نمی توان از رسوب گذاری به طور کامل جلوگیری کرد. به همین دلیل استفاده از اسید برای جلوگیری از رسوب گذاری پیشنهاد نمی شود.

یک راه دیگر استفاده از سختی گیر های رزینی است که می توانند با حذف سختی از آب از رسوب گذاری جلوگیری کنند. رزین کاتیونی سختی گیر می تواند یون های کلسیم و منیزیم را که عامل ایجاد سختی و در نتیجه رسوب روی ممبران ها هستند را حذف کند و بدین طریق میزان رسوبات را به صفر برساند. امروزه استفاده از سختی گیر رزینی به دلیل هزینه های بالای خرید و راهبری چندان مورد توجه قرار نمی گیرد اگرچه بهترین راه نیز همین راه است.

سختی گیر رزینی در آب های با میزان مواد کل محلول (TDS) کم می تواند فعالیت کند و یون های کلسیم و منیزیم را از آب حذف کند. در نتیجه استفاده درست و اصولی از سختی گیر رزینی هیچ رسوبی در آب بعد از سختی گیر مشاهده نخواهد شد. استفاده از سختی گیر رزینی بهترین راه جلوگیری از ایجاد پدیده رسوب بر روی ممبران های RO می باشد.

استفاده از سختی گیر رزینی با هزینه های برای خرید دستگاه و راهبری آن همراه است. به همین دلیل برخی از صنایع از سختی گیر رزینی استفاده نمی کنند با اینکه بهترین گزینه برای جلوگیری از رسوب روی ممبرن به دلیل سختی می باشد.

راه سوم نیز استفاده از آنتی اسکالانت می باشد که باید با توجه به ویژگی های آب ورودی میزان تزریق آن به درون آب خام تنظیم شود. سیستم تزریق آنتی اسکالانت تقریبا بر روی تمامی سیستم های آب شیرین کن صنعتی (RO) وجود دارد. قبل از ورود آب به درون ممبران های سیستم آب شیرین کن ماده آنتی اسکالانت با دوز از پیش تعیین شده تزریق می گردد.

آنتی اسکالانت یا ماده ضد رسوب‌گذاری (R.O Scale Inhibitor)


از جمله موادی که روی غشا رسوب می‌کنند، می‌توان به کربنات کلسیم (CaCO₃)، سولفات کلسیم (CaSO₄)، سولفات باریم (BaSO₄) و سولفات استرانسیم (SrSO₄) اشاره کرد. رسوبات سیلیکا (SiO₂) و فلوراید کلسیم (CaF) کمتر متداول هستند اما مشکل ساز می‌باشند.

معمولا مشکلاتی که در اثر لایه گذاری شیمیایی (Scaling) در فیلترهای غشایی به وجود می‌آید، عبارتند از

  • کاهش کیفیت و مقدار جریان آب عبوری
  • افزایش افت فشار و فشار مورد نیاز و مصرف انرژی و هزینه ناشی از آن
  • شست و شوهای بیشتر و با فواصل زمانی کمتر برای بهبود عملیات که منجر به کاهش عمر مفید غشاها و افزایش هزینه می‌شود.
  • از کار افتادگی های مکرر و بلند مدت.
  • پارگی و گسیختگی غشا در برخورد با کریستال‌های رسوبی نوک تیز
  • همچنین بالا رفتن TDS آب

یکی از راهکارهای مفید برای جلوگیری از بروز مشکلات ذکر شده، استفاده از آنتی اسکالانت می‌باشد. آنتی اسکالانت مهم‌ترین ماده شیمیائی است که معمولا در سیستم‌های RO تزریق می‌گردد. هر دستگاه اسمز معکوس نیاز به یک سیستم تزریق از این نوع دارد.

شرکت زادآب به عنوان تولیدکننده تجهیزات آب و فاضلاب آماده ارائه مشاوره رایگان به شما عزیزان می باشد. در صورت نیاز به مشاوره با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

این مواد در واکنش های رسوب به سه دسته وارد می‌شوند

1- جلوگیری در غلظت های کم آستانه‌ای


جلوگیری در غلظت‌های کم آستانه‌ای عبارت است از توانایی یک آنتی اسکالانت در نگه داشتن محلول‌های فوق اشباع بخشی از نمک‌های حل شده در محلول. وقتی کریستال‌ها در سطح زیر میکروسکوپی شروع به شکل‌گیری می‌کنند، گروه‌های منفی قرار گرفته بر روی مولکول آنتی اسکالانت به بارهای مثبت هسته رسوب حمله کرده و باعث توقف تعادل الکترونیکی لازم جهت ادامه رشد کریستال می شوند.

مکانیسم کم آستانه‌ای کربنات کلسیم، آنتی اسکالانت (R) رشد کریستال را با حمله کردن به بارهای مثبت یون های کلسیم قرار گرفته در گوشه‌های کریستال متوقف می‌سازد.

جهت دریافت مشاوره، استعلام خرید و قیمت آنتی اسکالانت شرکت زادآب با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

2- تصحیح کریستال


تصحیح کریستال نیز عبارت است از خاصیت یک آنتی اسکالانت در دگرگون کردن شکل‌های کریستال و در نتیجه نرم و یا غیر چسبناک کردن رسوب. وقتی کریستال‌های رسوب توسط این مواد اصلاح می‌شوند، شکل آنها تغییر کرده و کم‌تر فشرده می‌شوند. با این کار دیگر نمی توانند تشکیل رسوب دهند.

3-پراکندگی


پراکندگی عبارت است از توانایی بعضی آنتی اسکالانت در جذب شدن بر روی کریستال‌ها و یا ذرات کلویید و انتقال مقدار بالایی بار آنیونی به آنها. بار زیاد سبب پراکنده شدن کریستال‌ها می‌شود. به علاوه عملیات جذب متفرق کننده‌ها به طور پیوسته ادامه یافته و سبب عدم رشد کریستال می‌گردد. مقادیر بالای بارهای آنیونی همچنین سبب جدا کردن ذرات از بارهای آنیونی ثابت بر روی سطح ممبرین می‌شوند.

ترکیبات آنتی اسکالانت


آنتی اسکالانت ها می توانند با توجه به آب مورد مصرف ترکیبات متفاوتی داشته باشند اما معمولا از موادی مانند پلی اکرلیک اسید، کربوکسیلیک اسید، پلی مالئیک اسید، پلی فسفات و برخی پلیمر های آنیونی تشکیل شده است.

منبع: اصول تصفیه آب و پساب های صنعتی

شرکت زادآب به عنوان تولیدکننده تجهیزات آب و فاضلاب آماده ارائه مشاوره رایگان به شما عزیزان می باشد. در صورت نیاز به مشاوره با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

021-55256411-12

09223345280