رزین چیست؟ عملکرد رزین چگونه است؟

 
رزین آنیونی
رزین آنیونی

عملکرد رزین آنیونی

پدیده تبادل یون اولین بار در اواسط قرن هجدهم و به دنبال مشاهده توانایی خاک‌های زراعی در تعویض و استفاده برخی از یون‌ها مثل آمونیوم با یون Caو Mg موجود در ساختمان آنها مشاهده شد. در سال 1870 با انجام آزمایش‌های متعددی ثابت شد که بعضی از کانی‌های طبیعی بخصوص زئولیت ها توانایی انجام تبادل یون‌ها را دارند. رزین (Resin) یک نوع ترشح هیدرو‌کربنی از تعدادی از گیاهان می‌باشد که اساساً از صمغ کاج مخروطی شکل گرفته می‌شود.

رزین های موازنه کننده یون، ذرات جامدی هستند که می‌توانند یون‌های نامطلوب در محلول را با همان مقدار اکی والان از یون مطلوب با بار الکتریکی مشابه جایگزین کنند. رزین های تعویض یونی آنیونی شامل بار مثبت كاتیونی و بار منفی آنیونی می‌باشد بگونه‌ای که از نظر الکتریکی خنثی هستند. موازنه کننده ها با محلول‌های الكترولیت این تفاوت را دارند که فقط یکی از دو یون، متحرک و قابل تعویض است به عنوان مثال، یک تعویض کننده كاتیونی سولفونیک دارای نقاط آنیونی غیر متحرکی است که شامل رادیكال های آنیونی SO2-3می‌باشد که کاتیون متحرکی مثل H+ یا Na+ به آن هستند.

نحوه‌ی عملکرد رزین: این كاتیون های متحرک می‌توانند در یک واکنش تعویض یونی شرکت کنند به همین صورت یک تعویض کننده آنیونی دارای نقاط كاتیونی غیر متحرکی است که آنیون‌های متحرکی مثل - Clیا OH- به آن متصل می‌باشد. در اثر تعویض یون، كاتیون ها یا آنیون‌های موجود در محلول با كاتیون ها و آنیون‌های موجود در رزین تعویض می‌شود، بگونه‌ای که هم محلول و هم رزین از نظر الکتریکی خنثی باقی می‌ماند. در اینجا با تعادل جامد مایع سرو کار داریم بدون آنکه جامد در محلول حل شود. برای آنکه یک تعویض کننده یونی جامد مفید باشد باید دارای شرایط زیر باشد:

  •  خود دارای یون باشد.
  •  در آب غیر محلول باشد.
  •  فضای کافی در شبکه تعویض یونی داشته باشد، به طوری که یون‌ها بتوانند به سهولت در شبکه جامد رزین وارد و یا از آن خارج شوند.

در مورد رزین كاتیونی هر دانه رزین با آنیون غیر تحرک و یون متحرک H+ را می‌توان همچون یک قطره اسید سولفوریک با غلظت 25% فرض نمود. این قطره در غشایی قرار دارد که فقط كاتیون می‌تواند از آن عبور نماید.

انواع رزین ها

رزین ها بر حسب گروه عامل تعویض متصل به پایه پلیمری رزین به چهار دسته تقسیم می‌شوند

  1.  رزین های کاتیونی قوی SAC) Strong acidic Cation)
  2.  رزین های کاتیونی ضعیف WAC) Weak acidic Cation)
  3.  رزین های آنیونی قوی SBA) Strong basic anion)
  4.  رزین های آنیونی ضعیف WBA) Weak basic anion)

رزین های آنیونی قوی


این رزین ها قابلیت حذف تمام آنیون ها را دارا می باشند. از این قابلیت رزین های آنیونی قوی می توان برای تولید آب بدون یون یا آب دمین استفاده نمود. این رزین به همراه نوعی از رزین های کاتیونی قوی در دیونایزر ها برای این مهم به کار گرفته می شوند. رزین های آنیونی قوی بر حسب نوع آمین مورد استفاده به دو دسته نوع 1 و نوع 2 تقسیم می شوند.

از نمونه های رزین آنیونی قوی می توان به رزین حذف نیترات، رزین رنگبری شربت قند و رزین آنیونی میکس بد اشاره کرد. معروف ترین برند رزین در ایران برند پرولایت می باشد. از برند های دیگر می توان به امبرلایت، هیدرولایت و پترولایت اشاره نمود.

نوع 1 رزین های آنیونی قوی

این نوع از رزین های آنیونی دارای قوی ترین گروه عاملی اسیدی است و بیشترین واکنش پذیری را با اسید های ضعیف مانند کربنیک اسید دارد. اما رزین های آنیونی قوی نوع 1 در احیا بازده کمتری از رزین های نوع 2 دارند و از این نظر در برخی موارد استفاده کمتری از آنها در صنعت می شود. از کاربرد های رزین آنیونی قوی نوع 1 می توان به حذف نیترات از آب و حذف تمامی یون ها برای تولید آب دیونیزه اشاره نمود.

نوع 2 رزین های آنیونی قوی

این نوع از رزین های آنیونی قوی به اندازه رزین های نوع 1 پایدار نیست و قدرت بازی کمتری نیز دارد. اما به دلیل بازده بالاتر احیا می تواند برای حذف آنیون ها مورد استفاده قرار بگیرد. تفاوت رزین آنیونی قوی نوع 1 و نوع 2 در آمین مورد استفاده در زمان تولید است.

برای استعلام قیمت، مشاوره و خرید انواع رزین آنیونی از نوع قوی یا ضعیف با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

رزین های آنیون پایه ضعیف


رزین های آنیونی پایه ضعیف (WBA) به همان اندازه که رزین های تبادل یونی هستند در واقع جذب کننده اسید هستند. آنها فقط آنیونهای اسیدهای معدنی قوی (سولفات ، کلرید و نیترات) را از بین می برند. آنها به یونهای کربنات / بی کربنات و سیلیس برای عبور از آن اجازه می دهند. بنابراین، نمی توان از آنها برای تولید آب معدنی بدون بستر رزین آنیونی SBA که در داخل قطار قرار دارد، استفاده کرد تا کربنات / بی کربنات و سیلیس را حذف کند.

مزیت استفاده از رزین آنیونی WBA کارایی آن است. با استفاده از حدود 120 درصد استوکیومتری کاملاً احیا می شود. همانند همتایان WAC خود ، رزین های آنیونی WBA را می توان با استفاده از مواد سوزاننده حاصل از بستر رزین آنیونی SBA تولید کرد و استفاده از آنها را بسیار کارآمد به ویژه هنگامی که روی آب با درصد بالایی از آنیون از سولفات ، کلرید یا نیترات استفاده می شود.

رزین های آنیونی SBA نوع II دارای یک سایت تبادل هستند که از نظر شیمیایی ضعیف تر از رزین های آنیونی نوع I هستند. بنابراین ، آنها باید در دماهای پایین تر احیا شوند (95 درجه سانتیگراد) و به طور معمول در مناطقی که دمای آب گرم در یک قسمت خوب از سال تجربه می شود ، استفاده نمی شود. با این وجود ، رزین های آنیونی SBA نوع II از مزیت ظرفیت تبادل اولیه بالاتر برخوردار هستند. اینها می توانند رزینهای آنیونی انتخابی در کاربردهایی باشند. رزین های آنیونی SBA نوع II نیز رزین های انتخابی در برنامه های غیر آلکالیزاسیون احیا شده با نمک هستند.

پرکاربردترین رزین تصفیه آب رزین C100 یا C100E می باشد که بعنوان رزین حذف سختی آب مورد استفاده قرار می گیرد. این رزین در سیکل سدیم به تبادل یون می پردازد و یون های کلسیم و منیزیم آب را با یون سدیم تعویض می کند. رزین سختی گیر را با استفاده از آب نمک احیا می کنند.

همچنین در بین رزین های آنیونی A400OH, A400Cl  از سایر رزین ها پرکاربردتر هستند. هر دو نام های ذکر شده برای برند پرولایت هستند از رزین A400Cl برای حذف نیترات و از رزین A400OH در دیونایزر ها استفاده می کنند.

رزین کاتیونی


از رزین آنیونی برای حذف آنیون ها و از رزین کاتیونی برای حذف کاتیون ها استفاده می کنند. رزین های کاتیونی نیز به دو دسته قوی و ضعیف تقسیم می شوند.

رزین کاتیونی قوی

رزین کاتیونی قوی می تواند تمام کاتیون ها را از آب حذف نماید. به همین دلیل آن را رزین کاتیونی قوی می نامند. رزین کاتیونی قوی را بیشتر در سختی گیر ها به کار می برند. سختی گیر های رزینی به روش تبادل یونی می توانند یون های کلسیم و منیزیم را از آب جدا کنند. از رزین کاتیونی قوی همچنین در دیونایزر ها برای تولید آب دیون استفاده می کنند.

رزین کاتیونی ضعیف

رزین کاتیونی ضعیف در مقایسه با رزین کاتیون قوی دارای ظرفیت بیشتر و بازده احیای بالاتری است. قیمت این رزین نیز بالطبع بالاتر خواهد بود. ظرفیت رزین کاتیونی ضعیف در حدود دو برابر رزین کاتیونی قوی است و بازده احیای آنها در برخی از موارد می تواند 100 درصد نیز باشد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص قیمت رزین آنیونی با کارشناسان ما در شرکت زادآب تماس حاصل فرماید.

گردآوری مطالب: مهندس علی هاشمی

منبع: اصول تصفیه آب چالکش امیری

شرکت زادآب به عنوان تولیدکننده تجهیزات آب و فاضلاب آماده ارائه مشاوره رایگان به شما عزیزان می باشد. در صورت نیاز به مشاوره با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

021-55256411-12

09223345280

نوشتن دیدگاه

نظر شما بعد از بازبینی کارشناسان زادآب ثبت خواهد شد.


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

سایر محصولات

  • چربی گیر +

    چربی گیر فاضلاب چربی گیر دستگاهی است که بر سر خروجی فاضلاب هایی با مقدار چربی بالا نصب می شود و با روش هایی چربی یا گریس فاضلاب را حذف می کند یا کاهش می دهد. چربی گیر فاضلاب آشپزخانه اطلاعات بیشتر
  • اسمز معکوس +

    فرآیند تصفیه اسمز معکوس اسمز معکوس از جمله روش هایی است که امروزه به طور گسترده در شیرین سازی آب دریا و کشاورزی و خانگی جداسازی مواد آلی و سمی از پساب های صنعتی بکار برده می‌شود. اسمز معکوس ( آب اطلاعات بیشتر
  • دی اریتور دیگ بخار +

    دی اریتور در دیگ بخار از دی اریتور (دیریتور) برای هوازدایی در دیگ بخار استفاده می شود. وجود گازهایی مانند اکسیژن در آب ها باعث فرسایش سیستم های صنعتی شده و راندمان عملکرد آنها را کاهش می دهد اما دی اطلاعات بیشتر
  • سختی گیر رزینی +

    سختی گیر آب رزینی (Water Softener) که درون آن سیلیس و رزین های تبادل یونی قرار دارد و آب سخت املاح کلسیم و منیزیم با استفاده از رزین های تبادل یون به آب نرم تبدیل می کند. سختی گیر آب اطلاعات بیشتر
  • منبع کویل دار +

    منبع کویلی چیست منبع کویل دار متداول ترین و بهینه ترین روش برای تولید آبگرم بهداشتی مصرفی و ذخیره آن می‌باشد. در مخزن کویل دار آب داغ یا بخار تهیه شده توسط دیگ یا پنل های خورشیدی، داخل یک کویل اطلاعات بیشتر
  • هیدروسیکلون - مخزن هیدروسیکلون +

    هیدروسیکلون و تصفیه ذرات معلق هیدروسیکلون ابزار ساده و موثری برای گرفتن مواد دانه‌ای و جامدات ساینده از آب می‌باشد. از Hydrocyclone تصفیه آب به منظور جداسازی و حذف ذرات ماسه از جریان ورودی به شبکه‌های توزیع و سیستم های اطلاعات بیشتر
  • آشغالگیر +

    فرآیند آشغالگیری آشغالگیری یکی از فرآیندهای تصفیه فیزیکی می‌باشد که در اکثر تصفیه خانه‌ها و در ابتدای فرآیند تصفیه وجود دارد. در این مرحله عمل حذف و جداسازی مواد جامد و شناور با قطرهایی بیش از ۵.٠ سانتی متر صورت می‌پذیرد اطلاعات بیشتر
  • فیلتر پرس +

    دستگاه فیلتر پرس فيلتر پرس جهت جدا سازی ذرات جامد از مایع در محلول های سوسپانسیون در فرآیند های مختلف صنعتی بکار می رود. اجزای اصلی دستگاه فیلتر پرس عبارتند از: شاسی دستگاه، جک و سیستم هیدرولیک، صفحات فیلتر (از اطلاعات بیشتر
  • قیمت آنتی اسکالانت +

    آنتی اسکالانت ( antiscalant ) محلول ضد رسوب می باشد که جهت رسوب زدایی به ممبران دستگاه های تصفیه آب شیرین کن ro تزریق می گردد. آنتی اسکالانت چیست آنتی اسکالانت مهمترین ماده شیمیایی است با فرمول شیمیایی متفاوت که معمولا در اطلاعات بیشتر
  • اسید دیسکلر - قیمت اسید دی اسکلر +

    اسید شویی با اسید دیسکلر اسید دیسکلر (دی اسکلر) پر کاربرد ترین ماده جهت شستشوی مخازن است. اسید دیسکلر (دی اسکلر) با پایه HCl 33% می تواند با قدرت و اطمینان بالا تمام رسوب ها را از سطوح مخازن، بویلر اطلاعات بیشتر
  • 1
  • 2

ارتباط با کارشناسان

دپارتمان تصفیه آب: 09223345280

دپارتمان تصفیه فاضلاب: 09927380994

تلفن زادآب